Ghidarea în Carieră

4/11/2021
Code For Moldova a lansat raportul Ghidarea Tinerilor în Carieră care și-a propus să descopere necesitățile și problemele tinerilor și a altor actori implicați în acest proces. Studiul s-a realizat în perioada ianuarie - martie 2021 și a cuprins interviuri, sondaje și focus grupuri cu elevi, studenți, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ și a sectorului privat și asociativ. Raportul include problemele și lacunele procesului de ghidare în carieră a tinerilor, cât și descrierea conceptelor de soluții digitale, care vin să rezolve aceste probleme.
blogpostfirstblogposteducationcareerpathreport
Post image

Printre blocajele de a face o alegere conștientă în următoarea profesie a tinerilor se numără:

  1. Părinții își ghidează copiii în selectarea specialității, însă nu cunosc procesul eficient de ghidare în carieră și nu dețin informație actualizată despre piața muncii. Acest proces ar trebui să includă următoarele etape: cunoașterea punctelor forte, alegerea educațională, acumularea experienței, dezvoltarea abilităților și ghidarea în selecția ocupațională. Ignorând identificarea punctelor forte a copilului și informația despre piața muncii, părintele influențează tânărul să aleagă o profesie care nu i se potrivește și nu dezvoltă potențialul său interior.
  2. Elevii și studenții nu cunosc etapele și oportunitățile de ghidare în carieră. Majoritatea liceenilor intervievați au o dificultate în a alege domeniul profesional, pentru că nu cunosc la ce resurse și actori să apeleze pentru suport. Totodată, procesul de ghidare este neclar și necunoscut. Elevii ajung în clasa a XII-a și se întreabă cum ar trebui să decurgă ghidarea și la cine să se adreseze. “Fie eu individual ar trebui să-mi dau seama de preferințele mele sau totuși sunt specialiști care ar putea să mă ajute să conștientizez încotro s-o apuc?”, întreabă o elevă din clasa a XII-a. Astfel, tinerii ajung la majorat fără să-și identifice punctele forte și slabe, preferințele și nu fac o alegere conștientă în următoarea profesie.
  3. Tinerii nu au competențele și abilitățile dezvoltate care sunt în cerere pe piața muncii. Problema are rădăcină atât în sistemul de învățământ care aliniază elevii după un singur mod de învățare: lingvistic verbal, când în general sunt mai mult de 5 tipuri, cât și în lipsa conexiunii cu realitatea pieței muncii. Elevii au o tangență redusă cu experții din sectorul privat și sunt redus implicați în activități extracurriculare, cum ar fi: voluntariat, stagii de practică, joburi part-time, pentru ca să conștientizeze abilitățile necesare de dezvoltat pentru următoarea profesie.

Soluțiile digitale finale proiectate de organizația Code For Moldova sunt:

  1. profesii.md - platforma care vine să informeaze și să ghideze tinerii în a lua o decizie conștientă în carieră. Această platformă prezintă tinerilor domeniile, subdomeniile profesionale și profesiile existente. Totodată, aceasta include oportunități și pașii exacți de ghidare în carieră.
  2. mentor.md - platforma care conectează tinerii dornici de a se dezvolta personal cât și profesional și experții din diverse nișe profesionale care sunt gata să ofere mentorat în domeniul lor de expertiză.

Până a defini conceptele de soluții, s-au realizat zeci de interviuri și testări cu elevii și studenții. La moment, aceste concepte sunt la etapa de design și urmează să treacă în faza de implementare. Ce este exclusiv pentru Republica Moldova? Este faptul că soluțiile sunt implementate în cod deschis, de către o comunitate de voluntari și sunt gratuite la utilizare.

Mai multe detalii despre platformele ce urmează a fi implementate, află pe rețelele de socializare sau accesează: www.code4.md / mentorme.md . Vrei să contribui la implementare sau să susții dezvoltarea prin donație? Accesează: https://code4.md/get-involved / https://code4.md/donate

Împreună putem digitaliza Moldova!

Acest proiect este realizat cu suportul Black Sea Trust. Partenerii care au susținut procesul de cercetare sunt Liceul de Creativitate și Inventică Prometeu-Prim, Liceul Spiru Haret, Liceul Nikolai Gogol, Academia de Studii Economice din Moldova și Asociația Obștească Mentor Me.